keskiviikko 21. toukokuuta 2014

HARRI NYKÄNEN: RAID - SUSIRAJA

242 sivua
Crime Time, 2012

"Ei auta mennä poliisin puheille ja pyytää selvittämään kuka vittu vei vaivalla Kazakstanin valtiolta kavaltamani sata miljoonaa."

Susiraja tarttui mukaani lopputalvesta jostain ohikulkureissulta, mutta jäi jostain syystä pariksi kuukaudeksi hyllyyn. Tänään kaivatessani jotain kevyempää välipalalukemista päätin sitten tarttua tähän, eikä kyllä tarvinnut pettyä - kirja on yhdeltä istumalta ahmaistava, hyvin eteenpäin kulkeva ja hyvin sovinnaisesti genren suurimpia kliseitä rikkova dekkari.

Kaikki kunnia Nykäselle. Samaistuttavan, uskottavan palkkatappajan luominen tuskin on niitä kirjailijalle helpoimpia hommia. Sarjan nimihenkilö Raid on kuitenkin erinomaisesti luotu, mielenkiintoinen hahmo, vaikkei dekkarityylille tyypillisesti päästä hänessäkään kovin syvälle. Vetonaulana on juoni, joka kuljettaa Raidin auttamaan vanhaa kaveria samaan aikaan, kun Helsingistä lumendumppauspaikalta löytyy tuntematon ruumis. Tarinassa seuraillaan niin Raidin seikkailuja Lapissa kuin poliisi Janssonin tutkijaryhmän edesottamuksia Helsingissä. Kuten arvata saattaa, kuvio kietoutuu yhteen ja suuremmaksi kuin ensin osaisi edes arvata.

Onko Raid korkeakirjallisuutta? Ei todellakaan. Onko Susiraja hyvä kirja? Todellakin on. Juoni vetää kuin luotijuna, enkä pystynyt päästämään irti ennen kuin viimeinen sivukin oli käännetty. Raidin moraalinen kompleksi on mielenkiintoista seurattavaa, mutta liikaan angstaamiseen ei sorruta. Sivuhahmot jäävät hieman etäisiksi ja arkkityypeiksi, mutta annettakoon tämä genre huomioon ottaen anteeksi. Nykäselle tyypillisesti kirja vaatii hieman tuntemusta edellisistä Raid-teoksista, mutta hyvin sivuhenkilöistä ja Raidin tuttavuuksista pysyy kärryillä ilmankin. Juoni jaksaa pysyä uskottavana loppuun asti, eikä notkahduksia kirjan rytmityksessä tapahdu.

Ja jos kirjan ensimmäisillä sivuilla murhataan joku singolla, ei lukukokemusvoi olla ihan huono. On se vaan kova jätkä.

Hahmot: 12/25 pistettä
Juoni: 18/25 pistettä.
Kieliasu: 15/25 pistettä
Tarinankerronta: 20/25 pistettä
KOKONAISARVIO: 65/100 pistettä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jaa ajatuksia, risuja tai ruusuja!