keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

STEPHEN KING: JOYLAND

283 sivua
Hard Case Crime, 2013

”Do you see a beautiful woman with dark hair in my future?”
Wendy was a beautiful woman with dark hair.
”No,” Rozzie said, and what came next stopped me dead.
”She’s in your past.”

Ikuisena King-fanina uutuus Joyland kiilasi lukulistani kärkeen heti kun sain sen käsiini. Odotukset olivat korkealla - ja syystäkin. Kuvun alla ja 11/22/63 ovat molemmat olleet loistavia teoksia ja jälkimmäinen onnistui pitämään minut otteessaan pääsykoelukujen aikana, mikä on kirjasta aika paljon sanottu. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi, Joyland on hienoinen pettymys. Siinä on väliteoksen makua, eikä ihme - sekä kriitikoiden että fanien odotukset on ladattu syyskuussa kirjakauppoihin iskeytyvään Doctor Sleepiin, sen kuuluisan Hohdon jatko-osaan.

Joyland ei missään nimessä ole huono kirja. Se on vetävä, hyvin kirjoitettu ja varustettu uskottavilla, inhimillisillä hahmoilla, jotka ovat sen puhtaan kauhun lisäksi aina olleet Kingin vahvuus. Kyse ei kuitenkaan ole takakansitekstistä huolimatta mistään kauhukertomuksesta, vaikka päähenkilö Devin Jones (Jonesyksikin nimitetty, Kingin intertekstuaalisten viittausten fanien iloksi) selvittääkin huvipuistokesätyönsä ohessa paikalla tapahtunutta raakaa murhaa.

Lukija kiinnostuu tekstin myötä kuitenkin enemmän niin Devinin kuin tämän kesänaapureidenkin tarinasta, huvipuistotyöntekijöiden hahmoista ja historiasta ja 1970-luvun todellisuutta hönkivästä maailmasta kuin itse murhasta. Kauhuelementit ovat satunnaisia pilkahteluita huolimatta melkoisen poissa, mikä vahvistaa väliteoksen makua. Kingin kieli on kautta linjan hyvin rikasta ja älykästä, terävää ja todella taidokasta, mikä ei kyllä yllätä pitkän linjan fania sitten yhtään.

Teoksesta saa mainion, koukuttavan kesälukemisen, mutta normaalille Kingin tasolle odotuksia ei kannata ladata. Suosittelen paitsi pitkän linjan faneille myös niille, jotka haluavat nauttia Kingin kielestä ilman runsaita kauhuelementtejä.

Hahmot: 20/25 pistettä
Juoni: 15/25 pistettä.
Kieliasu: 22/25 pistettä
Tarinankerronta: 22/25 pistettä

KOKONAISARVIO: 79/100 pistettä 

7 kommenttia:

 1. Voitko listata/kertoa lempikirjasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos postausideasta, toteutan tämän tulevaisuudessa!

   Poista
 2. Anonyymi3/8/13 22:39

  Mitkä ovat lempielokuvasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Black Swan, Nolanin Batmanit ja LotRien filmatisoinnit (vaikka kitisenkin aina muutoksista suhteessa kirjoihin.)

   Poista
 3. Anonyymi8/8/13 09:52

  Mitkä ovat lempi tv-sarjasi? : )

  VastaaPoista
 4. Mitkä ovat lempi kirjasi?

  VastaaPoista
 5. Voisitkohan tehdä postauksen, jossa kerrot syitä siihen, miksi luet kirjoja ja mitä lukeminen antaa sinulle?

  VastaaPoista

Jaa ajatuksia, risuja tai ruusuja!